Odżywianie

...nie żyjemy, aby jeść (Sokrates)

Zdrowy ferment

Wprowadzenie fermentowanych buraków i kapusty czerwonej do diety może być pomocne w profilaktyce chorób dietozależnych - wykazali naukowcy z Olsztyna. Dowiedli, że może też chronić przed przewlekłymi stanami zapalnymi w tych chorobach. Naukowcy z...
Żywność funkcjonalna - co to?

Produkty wspomagające funkcjonowanie przewodu pokarmowego albo zmniejszające ryzyko nadwagi i otyłości – konsumenci coraz częściej poszukują żywności wartościowej, z dodatkową korzyścią dla zdrowia. A naukowcy dostrzegają w niej pomoc w...
Nie rezygnujmy z tłuszczu w diecie

Dieta, odchudzanie – to tematy bliskie wielu osobom zmagającym się z nadwagą lub problemami zdrowotnymi, zwłaszcza zaburzeniami w przemianie lipidów w organizmie. Efektem restrykcji najczęściej padają tłuszcze, które są dość skutecznie eliminowane...
Olej rzepakowy - ile kwasu erukowego?

Smażenie nie jest najlepszą metodą przygotowywania posiłków i to zarówno dla osób zdrowych, jak i tych chorujących na serce. Korzystniejszą obróbką kulinarną jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie lub pieczenie w specjalnej folii, czy...
Dieta i zdrowie psychiczne - co je łączy?

Dieta może wspierać lub negatywnie wpływać na mikrobiotę jelitową. W tym drugim przypadku szybko zauważymy objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale także naszego samopoczucia psychicznego - uważa dr Joanna Jurek, specjalistka z zakresu...
Dieta roślinna obniży cholesterol

– Zwiększony poziom cholesterolu jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie – i to we wszystkich częściach globu – tłumaczy Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka duńskiego szpitala państwowego Rigshospitalet....
Odżywianie a nastrój i praca mózgu

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z...
Elementarz zdrowego żywienia dla osób po 40

Kilka krótkich zaleceń dla osób pragnących zachować zdrowie - oficjalne rekomendacje. 1. Liczba posiłków powinna wynosić od 3-5 (można dostosować do swojego rytmu życia); 2. Między posiłkami pijemy tylko wodę, napary bez cukru i mleka np. kawę,...
Po co sięgać podczas upałów?

W upały organizm traci wiele elektrolitów i minerałów, aby temu zapobiec, warto sięgnąć po arbuzy, melony, a także po chłodniki na bazie jogurtów naturalnych czy kefirów – radzi dietetyczka kliniczna Martyna Puc ze Szpitala Miejskiego nr 4 w...
Aronia i kapusta - dlaczego korzystne dla zdrowia?

Związki, którym aronia i czerwona kapusta zawdzięczają swój kolor, przenikają do płynu mózgowo-rdzeniowego – wykazali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Oznacza to, że mogą one odegrać rolę w prewencji różnych...

Ostatnio dodane

Książki

Zdjęcia w portalu czterdziestolatki.pl pochodzą z Unsplash.com lub zasobów własnych redakcji.
Portal czterdziestolatki.pl nie ponosi odpowiedzialności w żadnym zakresie za treści, fotografie oraz grafiki nadsyłane przez agencje PR, firmy i instytucje państwowe. Materiały takie są każdorazowo oznakowane.

Czterdziestolatki.pl

Strona czterdziestolatki.pl jest dedykowana osobom, które szukają inspiracji i praktycznych porad z różnych dziedzin życia oraz poszukują sposobów, aby spowolnić upływ czasu i zachować dobrą formę.

Kontakt

Czekamy na kontakt pod adresem e-mail:
info@czterdziestolatki.pl

© 2024, Czterdziestolatki.pl

Search