Jabłka zawierają niewiele kalorii, ale są bogate w przeciwutleniacze i substancje włókniste. Dlaczego warto je zjadać codziennie?
Po pierwsze dodają energii. Zawierają fruktozę i inne węglowodany, które nie tak szybko przenikają do krwioobiegu. Mogą być spożywane bez ograniczeń przez sportowców. Zawierają witaminę C w zewnętrznej części miąższu i skórce (4-5 razy więcej niż w innych częściach owocu). Najlepiej zjadać je więc bez obierania!
Po drugie, jabłka chronią przed rakiem. Zawierają dużo przeciwutleniaczy - flawonoidów i polifenoli, które znacznie ograniczają rozrost co najmniej dwóch rodzajów komórek rakowych (w wątrobie i jelicie grubym).
Po trzecie, poprawiają trawienie. Jabłka są bogate w błonnik (2,5g na 100g miąższu), zawierają dwa rodzaje włókien (rozpuszczalne i nierozpuszczalne). Rozpuszczalny błonnik, czyli pektyna, wychwytuje niepożądane tłuszcze z krwioobiegu i ogranicza ich wchłanianie. Włókna te sprzyjają ochronie flory bakteryjnej w jelitach, działają osłonowo na komórki okrężnicy i poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny natomiast stymuluje i przyspiesza pasaż jelitowy, zwłaszcza jeśli jemy jabłka nieobierane.
Po czwarte, jabłka pomagają obniżyć cholesterol. Zjadanie trzech jabłek dziennie obniża zły cholesterol (LDL) prawie o 10% w ciągu 2 miesięcy i zwiększa prawie 4-krotnie ilość dobrego cholesterolu (HDL).
Po piąte, jabłka ograniczają apetyt. Pektyny z jabłek stają się lepkim żelem w kontakcie z wodą, dlatego zjadając jabłko i popijając je szklanką wody, wypełniamy swój żołądek, co daje odczucie sytości. Opróżnianie żołądka jest spowolnione, a cukry i tłuszcze uwięzione w żelu z pektyn jabłek, są usuwane z przewodu pokarmowego.
Po szóste, jabłka są dobre dla kości! Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie bogatych w przeciwutleniacze jabłek i innych owoców może zwiększać gęstość kości. Dodatkowo jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia: potas, magnez, wapń.
W Norwegii opublikowano pod koniec 2012 badania prowadzone na ponad 3000 kobietach, które jednoznacznie potwierdziły, że regularne spożycie flawonoidów zwiększa gęstość mineralną kości udowej i kręgosłupa, zwłaszcza antocyjany i flawony (obecne w jabłkach).
Naukowcy z Teksasu badali związek pomiędzy spożyciem owoców a poprawą gęstości mineralnej kości w zależności od gatunku (śliwki, owoce cytrusowe, jagody) i aktywnych składników owoców (likopen, flawonoidy, kwasy fenolowe, reveratrol, phloridzin i pektyny pochodzące z pomidorów, winogron, jabłek i owoców cytrusowych). Badania przeprowadzono in vitro u ludzi i zwierząt. Na tym tle dobrze wypadły jabłka mające znaczący wpływ na wzrost masy kostnej i wytrzymałości kości. Mogą być polecane w profilaktyce osteoporozy.
Na uniwersytecie w Cambridge badano wpływ spożycia owoców i warzyw na mineralizację kości u młodzieży (16-18 lat), młodych kobiet (23-27 lat) i osób w wieku 60-83 lat. Zwiększenie spożycia owoców i warzyw miało pozytywny wpływ na pacjentów w każdej grupie wiekowej.
Francuzi stwierdzili, że w przypadku menopauzy u zwierząt z wyciętymi jajnikami phloridzin, flawonoid występujący wyłącznie w jabłkach, wpływał na metabolizm kości. Chronił szczury przed osteopenią (niska gęstość kości, prekursor do osteoporozy) wywołaną przez usunięcie jajników.
Artykuł opublikowany dzięki WAPA.
Źródło: Senioractu.com