Odżywianie

...nie żyjemy, aby jeść (Sokrates)

Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic...
Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko otyłości

Nadmierne spożycie soli grozi nie tylko nadciśnienie tętniczym krwi, zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa również ryzyko otyłości – ostrzega dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz. Amerykańskie Towarzystwo...
Rola kolagenu

Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak...
Zdrowe gotowanie

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z...
Dieta seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie...
Herbata najsmaczniejsza jest...

Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze...
Genetyka a odżywianie

Naukowcy zwracają uwagę na to, że efektywność przyswajania kwasu foliowego, witaminy B12, żelaza czy witaminy D zależy od genów i ma związek z ryzykiem konkretnych chorób. Do niedawna oznaczanie markerów genetycznych predysponujących do zaburzeń...
Niebezpiecznie zdrowa dieta

Ciągła dbałość o zdrowy tryb życia i zdrowe jedzenie może doprowadzić do obsesji. Od niedawna istnieje narzędzie, które także u Polaków pomoże określać związana z tym nieprawidłowość zwaną "ortoreksją". Narzędzie - czyli specjalny kwestionariusz do...
Dynia smakowita i zdrowa?

Kucharze i dietetycy polecają dynię jako źródło białka, witamin A, E i C, błonnika, żelaza, cynku, magnezu czy kwasu foliowego. Na jej bazie można przyrządzić szereg potraw. Cenny jest nie tylko sam miąższ, lecz także pestki i olej z dyni....
Jakie śniadadanie dla ucznia?

Węglowodany, białko, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe – takich składników odżywczych powinno dostarczać pierwsze i drugie śniadanie spożywane przez dzieci. Dzięki temu będą miały one więcej energii, a także lepiej skupią...

Ostatnio dodane

Książki

Zdjęcia w portalu czterdziestolatki.pl pochodzą z Unsplash.com lub zasobów własnych redakcji.
Portal czterdziestolatki.pl nie ponosi odpowiedzialności w żadnym zakresie za treści, fotografie oraz grafiki nadsyłane przez agencje PR, firmy i instytucje państwowe. Materiały takie są każdorazowo oznakowane.

Czterdziestolatki.pl

Strona czterdziestolatki.pl jest dedykowana osobom, które szukają inspiracji i praktycznych porad z różnych dziedzin życia oraz poszukują sposobów, aby spowolnić upływ czasu i zachować dobrą formę.

Kontakt

Czekamy na kontakt pod adresem e-mail:
info@czterdziestolatki.pl

© 2025, Czterdziestolatki.pl

Search