Kulinaria

Człowiek jest tym, co zje (Ludwig Feuerbach)

Kasza - jak ją gotować?

Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy - zarówno w sposób tradycyjny, jak i nowatorski - opowiadają eksperci kampanii "Lubię kaszę...
Dynia w kuchni

Szybkie przepisy na przekąski z dyni Nie bez powodu owoc dyni króluje na naszych stołach jesienią. W tym czasie posiada największą wartość odżywczą. Ta pomarańczowa roślina jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, ma sporo potasu i witamin z grupy...
Oliwkowy zawrót głowy

Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowożółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje teżróżnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i...
Papryka - kolorowo i w różnych smakach

Trzy proste przepisy, z których skorzystasz także zimą Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych...
Feliz Navidad – Wesołych Świąt po hiszpańsku

Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Święty Mikołaj, bombki na choinkach, kolorowe światła na ulicach miast – wszystko to zwiastuje ten wyjątkowy okres w roku, gdy wspólnie z rodziną zasiadamy przy stole i biesiadujemy. W zgodzie z...
Rozsmakować się w Hiszpańskiej Oliwce

Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki i jej wyjątkowy smak urzekły Andrzeja Polana, szefa kuchni warszawskiej restauracji Soul Kitchen, znanego z porannego programu Dzień Dobry TVN. Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego...
Sałatka z szynką i ananasem

- 30dag szynki - 30dag żółtego sera gouda - puszka ananasów - 10 dag rodzynek - mały słoiczek selera - puszka kukurydzy - mały słoiczek majonezu - mały jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny Szynkę, ser i ananasy kroję w drobną...
 Syty kociołek

- 3 kiełbasy - 2 cebula - 250 dag pieczarek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - po jednej papryce każdego koloru - 3 duże marchewki - olej - przyprawy: mielona papryka, sól, pieprz Kiełbasę kroję w kostkę Cebule obieram, drobno siekam i podsmażam...
Kiszony czosnek

- młody dojrzały czosnek (ilość uzależniam od tego ile chce zrobić słoików) Zalewa: - 2 szklanki wody - płaska łyżka soli Przyprawy do słoików: - liście laurowe - pieprz ziarnisty - ziele angielskie - gorczyca - korzeń chrzanu - nasiona kopru...

Ostatnio dodane

Książki

Czterdziestolatki.pl

Strona czterdziestolatki.pl jest dedykowana osobom, które szukają inspiracji i praktycznych porad z różnych dziedzin życia oraz poszukują sposobów, aby spowolnić upływ czasu i zachować dobrą formę.

Kontakt

Czekamy na kontakt pod adresem e-mail:
info@czterdziestolatki.pl

© 2024, Czterdziestolatki.pl

Search