Kulinaria

Człowiek jest tym, co zje (Ludwig Feuerbach)

Omlet

- 1 jajko, - 1 łyżka jogurtu naturalnego, - 1 łyżka mąki pszennej, - cukier waniliowy, - konfitura owocowa Oddziel białko jaja od żółtka. Żółtko wymieszaj z jogurtem i odrobiną cukru waniliowego. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę...
Placek karmelowy

- 4 żółtka, - pół szklanki cukru pudru, - pół kg mąki krupczatki, - 1 margaryna - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Całość zagnieść i upiec 2 placki w temperaturze 180°C Krem - pół l śmietany 36% (schłodzonej) - pół szklanki cukru pudru - śmietanofix...
Sałatka owocowa

- ananasy w puszce, - pomelo, - banany (najlepiej zielone) - brzoskwinie w puszce, - pomarańcze, - czerwony grejpfrut, - czerwone winogrona, - granat, - zielona i czerwona galaretka Galaretki przygotowywuję w pół litrowych kubeczkach i odstawiam na...
Faworki

- 30 dag mąki; - 4 żółtka; - 2 łyżki śmietany 18%; - 5 dag cukru pudru; - 1 łyżka spirytusu lub innego alkoholu - 50 dag tłuszczu do smażenia - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki....
Pączki

- 50 dag mąki; - 5 dag drożdży; - pół szklanki cukru; - 4 żółtka; - półtorej szklanki mleka; - ¼ kostki masła lub margaryny (rozpuścić w rondelku) - Do miski wsypać mąkę - Żółtka utrzeć z cukrem - W ciepłym mleku rozpuścić drożdże - Wszystko...
Dietetyczne przekąski

Robiłam takie przekąski, kiedy byłam na diecie, ale można je również serwować małym niejadkom czy dorastającym nastolatkom (szczególnie dziewczynkom). Przekąski robię na dwa sposoby. Podstawą jest pieczywo chrupkie (lub wafle ryżowe). Drugie...
Zielone kanapki - smaczne i zdrowe

chleb wieloziarnisty, ciemny, razowy (wedle uznania); masło ( + drobno posiekane: szczypiorek, ząbek czosnku i odrobina soli) salami lub jajko na twardo ogórek Polecam wszystkim kromkę rano i wieczorem, jeśli czujemy że łapie nas przeziębienie.
Puree z boczkiem i cebulką

ugotowane wcześniej ziemniaki zalewam mlekiem, dodaję łyżkę masła oraz śmietanę (może być jogurt naturalny lub zsiadłe mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu, mieszając i ugniatając do jednolitej masy; na patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, pod...
ZAPIEKANKA STUDENCKA

Tę zapiekankę robię zawsze z pozostałości z obiadu. Maksymalnie z dwóch – trzech dni, jeśli oczywiście składniki były odpowiednio przechowywane w lodówce. Ziemniaki odgrzewam dodając łyżkę masła i wykładam do naczynia żaroodpornego. Następną...
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy (np. do pulpetów) Składniki: - kostka rosołowa drobiowa - chrzan z żurawiną - dresing winegret - włoski dresing do pulpetów - mąka Kostkę rozpuszczam w pół litrze wody. W tym samym czasie łącze ze sobą pięć łyżek chrzanu, po łyżce...

Ostatnio dodane

Książki

Zdjęcia w portalu czterdziestolatki.pl pochodzą z Unsplash.com lub zasobów własnych redakcji.
Portal czterdziestolatki.pl nie ponosi odpowiedzialności w żadnym zakresie za treści, fotografie oraz grafiki nadsyłane przez agencje PR, firmy i instytucje państwowe. Materiały takie są każdorazowo oznakowane.

Czterdziestolatki.pl

Strona czterdziestolatki.pl jest dedykowana osobom, które szukają inspiracji i praktycznych porad z różnych dziedzin życia oraz poszukują sposobów, aby spowolnić upływ czasu i zachować dobrą formę.

Kontakt

Czekamy na kontakt pod adresem e-mail:
info@czterdziestolatki.pl

© 2025, Czterdziestolatki.pl

Search