- młody dojrzały czosnek (ilość uzależniam od tego ile chce zrobić słoików)
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- płaska łyżka soli
Przyprawy do słoików:
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- nasiona kopru
Chrzan obieram, płuczę i kroję w plasterki.
Czosnek obieram z łupinek i układam w słoiczkach (najlepiej ćwierćlitrowych).
Do każdego słoiczka wkładam:
- pół liścia laurowego
- 3 talarki chrzanu
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek gorczycy
- pół łyżeczki nasion kopru.
Wlewam w słoiki gorącą zalewę (zagotowana woda + sól). Szczelnie zamykam i ustawiam do góry dnem na suchej ścierce. Odstawiam kiedy słoiki wystygną.