Biszkopt
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki krupczatki
Białko ubić na sztywną pianę. Dodawać na przemian cukier, mąkę i żółtka. Upiec.
Poncz
- pół litra wody
- pół szklanki cukru
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Całość chwilę pogotować
Masa jabłkowa
- 80 dag jabłek
- 8 dag cukru
- 1,5 szklanki soku jabłkowego z kartonu
- 1 budyń waniliowy
- sok z jednej cytryny
Jabłka obrać i pokroić w plastry, włożyć do rondla i zalać 1 szklanką soku jabłkowego i sokiem z cytryny oraz dodać cukier. Pogotować chwilę tak by nie rozleciały się jabłka.
Dodać budyń rozprowadzony w pół szklanki soku jabłkowego. Zagotować. Odstawić na 10 minut.
Jeszcze ciepłe wyłożyć na nasączony ponczem biszkopt.
Masa
- 50 dag serka masskarpone
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
Całość wymieszać razem
Wyłożyć na zimne jabłka
Dodatkowo
Herbatniki maczać w wódce i układać na masie
Ubić śmietanę: 0,5 l kremówki z 2-3 śmietanami fix lub śnieżką i 2 łyżkami cukru pudru
Wyłożyć na herbatniki
Udekorować gorzką czekoladą.