- 2 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- puszka ananasów
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, sól, sodę, cynamon, proszek do pieczenia, marchew, orzechy, pokrojone w kostkę ananasy – lekko wymieszać.
Dodać olej – wymieszać
Piec około 1 godzinę
Polewa
- ½ kostki masła
- 12,5 dek twarożku (sera białego wiejskiego)
- 1 cukier waniliowy
- 20 dek cukru pudru
Rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy wystygnie powoli dodawać do sera - miksując uważać, żeby masa się nie zważyła.
Masą posmarować wystygnięte ciasto
Posypać dekoratorem.