- pół kg mąki
- 4 łyżki miodu
- 2 jaja
- pół kostki masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
- pół litra śmietany 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 śmietana – fix
- 2 łyżeczki cukru pudru
- pół l mleka
- krówki ciągutki,
- jabłka
Ciasto
Mąka + miód + jaja+ masło + cukier waniliowy + cukier + soda
Wszystko zagniatamy
Dzielimy na 3 części
Pieczemy
Krem
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietaną-fix
Galaretkę rozpuścić w szklance wody
Odstawić do ostygnięcia
Jabłka usmażyć
Dodać cukier i galaretkę
Polewa
Do rondelka włożyć krówki i mleko
Na wolnym ogniu mieszać aż się rozpuszczą
Wszystkie przygotowane składniki układamy kolejno:
Ciasto + jabłka + ciasto + krem + ciasto + polewa