Bóle stawów to problem nie tylko ludzi starszych. Ten problem dotyka coraz więcej ludzi w różnym wieku. Ból utrudnia, czasem uniemożliwia codzienne życie. Powody bólu stawów są różne – choroby zwyrodnieniowe, które mogą być związane ze starzeniem się stawów, choroby pourazowe (w tym np. złamania sprzed kilku-, kilkunastu lat) czy choroby reumatyczne. Co więcej, naszym stawom nie służy nie tylko bezczynne leżenie na kanapie przed telewizorem, ale także zbyt intensywny wysiłek sportowy. Stawom służy zrównoważona dieta, ruch i odpowiednia temperatura.
Ruch
Odpowiednia aktywność fizyczna pobudza wydzielanie mazi stawowej. Stawy stóp, kolan i bioder pracują już podczas zwykłego spaceru. Wzmocnimy je także jeżdżąc na rowerze, a woda sprawia, że stawom łatwiej się poruszać dlatego warto pływać. Dodatkowo woda w basenach termalnych jest bogata w mikroelementy. Aktywność fizyczna pomaga również odreagować codzienne stresy.
Odpowiednia temperatura
• Ciepło poprawia ukrwienie tkanek, rozluźnia mięśnie i redukuje sztywność stawów.
• Jeśli stawy są zaczerwienione i opuchnięte warto stosować okłady z kostek lodu lub chłodzące żele (nigdy przy reumatyzmie)
Dieta
Istotną sprawą jest utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, ponieważ dodatkowe kilogramy obciążają kolana, biodra i kręgosłup. Warto walczyć też z nałogiem palenia tytoniu, ponieważ toksyny, które są zawarte w dymie przyczyniają się do zmian zapalnych stawów.
• Warzywa, które zawierają dużo witaminy C ułatwiającej przyswajanie wapnia i wytwarzanie kolagenu, który to z kolei odpowiada za koordynację stawów. Stawy wspomaga świeża marchewka, por, seler, buraki, kapusta, brokuły, natka pietruszki, porzeczki.
• Produkty hamujące procesy zapalne – jajka, cebula i czosnek – są bogate w związki siarki.
• Ruchomość stawów poprawiają tłuste ryby, które są źródłem kwasów omega-3. warto sięgnąć po halibuta, makrelę, sardynki, śledzie, pstrąga. Co więcej ryby dostarczają organizmowi witaminy D oraz zwiększają wytwarzanie substancji przeciwzapalnych. Warto jeść je minimum dwa razy w tygodniu.
• Stany zapalne stawów leczą kasze, pełnoziarniste pieczywo, orzechy, oliwa, pestki dyni i brązowy ryż. Produkty te sprzyjają również produkcji mazi stawowej.