Ciasto
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- - szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
- 1,5 szklanki maku
- 3 jaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- zapach migdałowy

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Wlać do tortownicy i piec około 30 min.
Mak zalać wrzącą wodą. Po min 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Następnie odlać, dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz zapachem.
Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak.
Gęstniejącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia)
Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.

Polecane publikacje

baner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok