Michel Moran, juror polskiej edycji programu „MasterChef", jest miłośnikiem śledzi i zachęca Polaków do ich jedzenia. W kraju ryba ta jest coraz rzadziej spożywana. W 2013 r. statystyczny Polak zjadał

Więcej: Jedzmy śledzie!

Polacy lubią cydr?

Gdy spada temperatura za oknem, Polacy sięgają po gatunki czerwone, odchodząc od win białych i różowych, preferowanych w ciepłe dni. Furorę robią wina z Chile, Kalifornii i Argentyny. Winiarze podkreś

Więcej: Polacy lubią cydr?

Miejsce pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak

Aromatyczne przyprawy i syropy to najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy według indywidualnego gustu. Aby nadać ulubionemu napojowi jeszcze bardziej indywidualny charakter, warto spróbować przyg

Więcej: Miejsce pochodzenia kawy ma wpływ na jej smak

Regularne spożywanie posiłków zapobiega nadwadze oraz chorobom

Regularność spożywania posiłków to istotny, lecz często lekceważony element zdrowego stylu odżywiania. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, a przerwy między nimi nie powinny przekraczać trzec

Więcej: Regularne spożywanie posiłków zapobiega nadwadze oraz chorobom

Dynia, cukinia, kabaczek - ogród w kolorach jesieni

Polska złota jesień najczęściej kojarzy nam się z babim latem i opadającymi z drzew, wielobarwnymi liśćmi. Pamiętajmy, że to również czas intensywnych prac i obfitych zbiorów dla rolników, ogrodników

Więcej: Dynia, cukinia, kabaczek - ogród w kolorach jesieni

Według naukowców stopnień przetworzenia żywności jest odwrotnie proporcjonalny do pobudzanego uczucia sytości. Produkty rafinowane są zazwyczaj ubogie w błonnik i zawierają dużą ilość tłuszczów lub cu

Więcej: Glutaminian sodu zwiększa ryzyko nadwagi

Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw

Krótki przewodnik dla każdegoBogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne p

Więcej: Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw

Czym jest kasza? Jaki jej rodzaj jest najodpowiedniejszy dla Ciebie i Twojej Rodziny? Jak szybko i smacznie ją przygotować? Poznaj walory zdrowotne i kulinarne kaszy i wspólnie z ekspertami kampanii "

Więcej: Kasza - sprawdź, czy wiesz o niej wszystko...

Warzywa? Nie, dziękuję! Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Mają niemal same zalety. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych i błonnika. Są zdrowe i nietuczące. Mimo to z badań przeprowadzonych przez ekspertów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wynika, że

Więcej: Warzywa? Nie, dziękuję! Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”.  Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie ty

Więcej: Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

Polecane publikacje

baner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok