Dla wielu osób wskaźnik na wadze jest wyznacznikiem zdrowia. Nic bardziej mylnego – przekonują eksperci. Z pozoru szczupłe osoby o prawidłowej masie ciała wewnątrz organizmu, między narzą

Więcej: Waga to nie wszystko

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprze

Więcej: Cydr na lato i na zimę...

Jogurt - kremowy przysmak bogów

Naturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Zjadany w formie przekąski, a może jako dodatek do innych dań? Jogurt w każdej postaci stanowi smaczne i wartościowe uzupełnienie codzienn

Więcej: Jogurt - kremowy przysmak bogów

Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwas

Więcej: Ważne nie tylko jakość, ale i rodzaj tłuszczów

Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba

Więcej: Czy pieczywo z supermarketów jest zdrowe?

Genotyp a odżywianie, czyli nutrigenomika

Naukowcy prognozują, że dieta zależna od genotypu będzie przełomem w profilaktyce i leczeniu zaburzeń, takich jak otyłość, miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca typu 2, niektóre odmiany nowotworów czy chor

Więcej: Genotyp a odżywianie, czyli nutrigenomika

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej

Więcej: Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Za mało warzyw w diecie dzieci

Z badań wynika, że aż 30 proc. dzieci nie ma w swojej codziennej diecie warzyw, które są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organiz

Więcej: Za mało warzyw w diecie dzieci

Polacy uwielbiają pizzę, rzadko jednak wybierają inną niż margherita, czyli tę najprostszą – z serem i sosem pomidorowym. Te upodobania Polaków chce zmienić Pizza Hut, która już po raz szósty organizu

Więcej: Pizza - ulubione danie Polaków?

Indeks a ładunek glikemiczny

Indeks glikemiczny pomaga w doborze zdrowych pokarmów, jednak nie może być jedynym wyznacznikiem zdrowej diety. Za bardziej użyteczny parametr uważa się obecnie ładunek glikemiczny, który pozwala dokł

Więcej: Indeks a ładunek glikemiczny

Polecane publikacje

baner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok