Facebook Twitter Linked GPlus

Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów w najbliższej okolicy i nie tylko. Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po świeżą, nieprzetworzoną żywność, pochodzącą od sprawdzonych dostawców. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie powstaje coraz więcej miejsc, w których można ją kupić. Oprócz funkcjonujących od zawsze bazarków, niemal każde większe miasto może obecnie pochwalić się targowiskiem z ekologiczną żywnością. W samej Warszawie jest ich aż 81.

miodyAmerykańskie stowarzyszenie, National Restaurant Association, co roku przeprowadza ankietę wśród szefów kuchni na temat najgorętszych kulinarnych trendów w nadchodzącym roku. Wśród 20 wskazanych przez kucharzy trendów na 2014 r., aż
5 dotyczy żywności lokalnej oraz zrównoważonego rozwoju. W Polsce rynek żywności lokalnej rozwija się w dynamicznym tempie, wciąż jednak napotyka na wiele przeszkód. Jedną z nich jest brak możliwości łatwego i sprawnego odnalezienia źródeł lokalnej żywności w najbliższej okolicy. Co więcej, bez zaplecza marketingowego oraz funduszy na reklamę ciężko jest przebić się małym, rodzinnym gospodarstwom rolnym przez ogrom firm produkujących masową żywność. Sposobem na pokonanie tych barier może być serwis jedzlokalnie.pl.

Jedz Lokalnie to inicjatywa Ani Szałkiewicz i Kuby Ostrowskiego, pasjonatów tego co zdrowe, świeże i przede wszystkim polskie. Pomysł na serwis, który zrzesza lokalnych producentów i wytwórców żywności powstał podczas oglądania programu The Urban Chef. Jego bohater, Oliver Rowe, brytyjski szef kuchni, stawia sobie za cel otwarcie restauracji korzystającej tylko i wyłącznie z lokalnych produktów. Odnalezienie producentów, znajdujących się w zasięgu londyńskiego metra, okazało się być ogromnym wyzwaniem. Zmagania Rowe’a stały się inspiracją do stworzenia serwisu, który ułatwi znalezienie lokalnych dostawców żywności. Jedzlokalnie.pl to portal skierowany przede wszystkim do osób poszukujących lokalnej żywności. Jednocześnie, stanowi wsparcie dla lokalnych producentów i wytwórców. Ma umożliwić małym, rodzinnym gospodarstwom rolnym przedstawienie swojej oferty jak najszerszej liczbie konsumentów. Misją Jedz Lokalnie jest stworzenie ogólnopolskiej bazy producentów i wytwórców naturalnej, zdrowej żywności, która nie przemierza tysiąca kilometrów by trafić na talerz. W wyszukiwarce znajdą się również niezależne sklepy i targi oferujące lokalną żywność. Oferta Jedz Lokalnie kierowana jest także do restauratorów. Po pierwsze, daje restauratorom możliwość odnalezienia lokalnych dostawców, po drugie promuje te restauracje, które nie idą na skróty, wybierając świeże i sezonowe produkty. Serwis ma stanowić platformę współpracy pomiędzy gospodarstwami rolnymi oraz przedsiębiorstwami produkującymi żywność, a konsumentem zainteresowanym zakupem świeżych, lokalnych produktów. Ma za zadanie umożliwić bezpośredni kontakt tym dwóm podmiotom i transakcje z pominięciem pośredników. Twórcy serwisu wierzą, że w ten sposób da się choć trochę poprawić dostęp do rynku dla rolników oraz zwiększyć ich zyski poprzez eliminację pośredników.

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok