Facebook Twitter Linked GPlus

7 dni tygodnia, 7 hiszpańskich oliwek i ich 37 kalorii. Tylko tyle wystarczy, żeby zapewnić sobie młodość, zdrowie i piękną sylwetkę! Skąd to wiemy?  Poznaj Oliwkę – największą hiszpańska celebrytkę i 7 powodów dla których warto się z nią zaprzyjaźnić!

Czy wiesz, że...

1. Polacy spożywają 3 000 ton hiszpańskich oliwek rocznie?  A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek 
na świecie? Gaje oliwne zajmują w Hiszpanii prawie 1,2 miliona hektarów. To właśnie z tego regionu owoce drzewa oliwnego najczęściej trafiają na nasze stoły.

2. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Ich walory dietetyczne docenili już starożytni, były pierwszą znaną „pigułką młodości”.

3. Kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Obecny  w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce  za utrzymywanie skóry w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.

4. Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej.

5. Hiszpańskie Oliwki zawsze warto mieć pod ręką. Dlaczego? Oliwki i produkowana z nich oliwa uważane są za roślinny lek w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawierają duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Zapobiega też miażdżycy i nowotworom. Powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

6. Hiszpańskie oliwki – mają też dużo błonnika i są lekkostrawne. To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Mają o 70% mniej tłuszczu niż  inne popularne przekąski. Pamiętaj! Zalecane dzienne spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, tj. około 7 sztuk.
 
7. Hiszpańskie oliwki to również bogactwo zmysłowych doznań. Występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie dopasują się do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania.
Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem. Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może  te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie.

Pamiętaj jedz 7 oliwek dziennie, każdego dnia!

Historia Hiszpańskich Oliwek

Według historyków oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze zachowane dowody stosowania oliwek pochodzą sprzed 2500 roku p.n.e.W Hiszpanii drzewa oliwne pojawiły się najprawdopodobniej dzięki Fenicjanom, przedsiębiorczym mieszkańcom starożytnej krainy obejmującej obszary dzisiejszego Libanu i północnego Izraela.
Uprawę oliwek w Hiszpanii rozpowszechnili natomiast starożytni Rzymianie. O ważnej roli oliwek w czasach dominacji rzymskiej świadczy umieszczenie wizerunku drzewa oliwnego na rewersie monet używanych  na terenie Półwyspu Iberyjskiego. Obecnie na świecie rośnie około 850 milionów drzew oliwnych na ponad 10 milionach hektarów ziemi.  2,5 miliona tych hektarów rozmieszczonych jest na terenie Hiszpanii. Głównym regionem upraw drzew oliwnych na Półwyspie Iberyjskim jest Andaluzja, skąd pochodzi 77% wszystkich oliwek uprawianych w tym kraju. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi z Hiszpanii. Co ciekawe 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% oliwki czarne (ich zbioru dokonuje się w fazie dojrzałej). Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski. To wszystko czyni ten kraj światowym liderem w zakresie produkcji  i eksportu oliwek stołowych. Hiszpania zdecydowanie dystansuje pozostałych graczy rynku: Turcję (12%), Syrię (11%) i Grecję (6%). Pierwszą pozycję zawdzięcza przede wszystkim wysiłkowi
i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość upraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.Główne rynki zbytu hiszpańskich oliwek według regionów to: kraje Unii Europejskiej (41%), Stany Zjednoczone, Kanada i Portoryko (29%) oraz Europa Wschodnia (14%).Według danych Urzędów Celnych Hiszpania eksportuje do Polski ponad 6.000 ton oliwek rocznie,  co oznacza, że zajmujemy 9 miejsce w rankingu importerów tego produktu z Półwyspu Iberyjskiego (wyprzedzają nas m.in. takie kraje jak: USA, Rosja czy Francja).   Z roku na rok rośnie eksport hiszpańskich oliwek do Polski – głównie ze słonecznej Andaluzji, w której występuje największa liczba drzew oliwnych (80%).

Rodzaje Hiszpańskich Oliwek
 
Oliwki nazywane są „owocami długowieczności". Nic dziwnego skoro drzewa oliwne potrafią żyć ponad 2 tysiące lat.
Hiszpańskie oliwki są zbierane ręcznie we wrześniu i październiku, a ich kolor określa stopień dojrzałości owocu:
* Zielone oliwki zrywa się gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe – mogą mieć zabarwienie od zielonego do żółtego;
* Na wpół dojrzałe oliwki zmieniają kolor na różowy, jasnofioletowy lub jasnobrązowy i zebrane są przed osiągnięciem pełnej dojrzałości;
* Natomiast w pełni dojrzałe owoce mogą być,  w zależności od obszaru uprawy oraz czasu zbiorów, koloru czerwono-czarnego, fioletowego, fioletowo-czarnego, ciemnobrązowego lub czarnego.

Zdrowotna moc Hiszpańskich Oliwek

Hiszpańska dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Świeże ryby, mięso, rośliny strączkowe oraz warzywa stanowią podstawę większości posiłków, a oliwki stołowe odgrywają ważną rolę ze względu na zawartość składników odżywczych. Hiszpańskie oliwki zawierają prowitaminę A, witaminy C i E oraz mnóstwo witamin z grupy B. Są też źródłem minerałów i mikroelementów (potasu, fosforu, żelaza i magnezu). Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL - „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom HDL - „dobrego cholesterolu” we krwi. Chronią w ten sposób nasze serce oraz naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi. Jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska została wpisana na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej. Hiszpańskie oliwki posiadają także inną zaletę – mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu  
do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy czy orzeszki. Jeżeli chcemy stosować zdrową i zrównoważoną dietę warto dodać hiszpańskie oliwki  do codziennego menu.

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek  dostępne na www.hiszpanskieoliwki.pl oraz na:  www.facebook.com/hiszpanskieoliwki


                                                                                                             

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok