Facebook Twitter Linked GPlus

Przegląd najpopularniejszych ziół

Warto używać przypraw w naszym (nie tylko) miłosnym menu, ponieważ zawierają w sobie substancje pobudzające krążenie krwi oraz silnie działające na układ nerwowy, co powoduje wzrost podniecenia seksualnego, a także zwiększa wrażliwość na bodźce.

Chili. Potencję seksualną wzmaga zjedzenie dużej ilości tej papryki. Tak wierzyli starzy Indianie. Jest ostra, ponieważ zawiera w sobie kapsaicynę, która jest składnikiem rozgrzewającym i kojącym ból. Bardzo cennym składnikiem papryki chili jest witamina C, której nie traci po ususzeniu i sproszkowaniu. Chili uznaje się za afrodyzjak, ponieważ „mózg , reagując na palący smak, wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami. To one wywołują uczucie przyjemności.

Cynamon. Posiada silny aromat, który zawdzięcza olejkom eterycznym.. olejek cynamonowy działa antyseptycznie, poprawia krążenie krwi i ogólnie pobudza organizm. W kuchni europejskiej cynamon używa się do słodkich potraw.

Gałka muszkatołowa. Od VI wieku naszej ery stosuję się ją jako lek na poprawę trawienia, a od średniowiecza – również jako środek na potencję. W kuchni zaczęto ją stosować dopiero w wieku XV. Gałkę muszkatołową dodaje się zarówno do dań słodkich, na przykład do różnego rodzaju deserów, do pierników, a także dodaje się ją do dań pikantnych takich jak gulasze i bigosy. Ponadto gałka muszkatołowa jest stosowana do aromatyzowania napojów – wina, piwa czy ponczu. Warto wiedzieć, że dla smaku wystarczy już szczypta tej przyprawy. Co ciekawe, gałka muszkatołowa spożyta w dużych ilościach powoduje zaburzenia świadomości.

Goździki. W goździkach działanie afrodyzjakalne ma olejek eteryczny o odurzającym działaniu, który posiada także właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Jeśli w dziąsła wetrze się napar z Gożdzików czy nawet rozgryziony goździk to złagodzi to bóle zębów. Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, choć w smaku są piekące.

Imbir. Korzeń imbiru ma cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Używa się go zarówno w stanie świeżym, jak również suszonym. „Korzeń imbiru pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga erekcję i wzmacnia wrażenie seksualne u obojga płci”. Imbir można dodawać do: zup, wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, ryżu, jajek, deserów i kompotów.

Kardamon. Pobudza, wspomaga trawienie,, wzmacnia organizm, odświeża oddech. Ma intensywny, korzenny smak. Zapachem, kardamon, zbliżony jest do eukaliptusa i kamfory. Kardamon stosuje się do aromatyzowania herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z mięsa i ryb.

Pieprz. Ma działanie rozgrzewające, wzmacniające i pobudzające. Świeżo zmielony nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Dzięki odmienne obróbce ziaren uzyskuje się pieprz czarny, biały, zielony oraz czerwony.

Rozmaryn. Swoje „magiczne” działanie zawdzięcza olejkowi eterycznemu zawartego w swoich liściach i kwiatach. W aromaterapii rozmaryn poleca się na uspokojenie nerwów, poprawę krążenia krwi i bóle reumatyczne. Zewnętrznie dodaje się go do maseczek odświeżających oraz kąpieli ujędrniających skórę. „Staje się ona lepiej ukrwiona, co może mieć znaczenie przed romantyczną nocą we dwoje…”.

Wanilia. Silny zapach wanilii pobudza mężczyzn. Źródłem tego aromatu jest pęknięty owoc (który ma formę długich strączków). Owoce wanilii wydzielają olejek waniliowy, który ma właściwości nasercowe.

Opracowanie na podstawie: Księga Afrodyzjaków – miłosne potrawy rozpalające zmysły. Poradnik Domowy. AGORA.

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok