Facebook Twitter Linked GPlus

Na pewno czasem zdarza się nam dokładniej przyglądać etykietom, które umieszczane są na żywności, którą kupujemy. Osobiście czasem odnoszę wrażenie że z roku na rok one się wydłużają i trzeba je dokładniej czytać. Dzieje się tak, ponieważ Unia Europejska wprowadziła bardzo surowe regulacji dotyczące informacji, jakie producent musi umieszczać na swoich produktach. Etykiety informują o terminie przydatności, miejscu produkcji, sposobie przechowywania a przede wszystkim o składnikach produktu. Te informacje są bardzo istotne dla alergików i innych chorych osób.  Jeśli produkt spożywczy posiada w swoim składzie jakiekolwiek alergeny lub substancje powodujące alergię – etykieta musi zawierać informacje na ten temat. Składniki są podawane według wagi, w kolejności malejącej. Muszą być wymienione wszystkie, nawet woda. Tabele wartości odżywczych dostarczają informacji na temat wartości energetycznej a także zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, sodu, witamin i składników mineralnych. Nazwy niektórych produktów zawierają także oznaczenia geograficzne, które muszą być zgodne z ich prawdziwym pochodzeniem. Zdjęcia i rysunki na opakowaniach oraz etykietach muszą być zgodne z zawartością produktu. Na przykład jogurt bananowy, który zamiast prawdziwych bananów zawiera sztuczne dodatki smakowe, nie może mieć obrazka, który przedstawia ten owoc. I w końcu na opakowaniu muszą znajdować się dane teleadresowe producenta, żeby konsument miał możliwość otrzymania dodatkowych informacji o produkcie albo tez złożenia informacji.
Jeśli w skład żywności wchodzą organizmy lub surowce modyfikowane genetycznie – popularnie GMO, informacja o tym musi być podana na opakowaniu. Jeśli produkty modyfikowane genetycznie są sprzedawane tzw. luzem, również taka informacja musi być umieszczona na stoisku. Zgodnie z zadami, które panują w Unii Europejskiej, produkty takie jak: mąka, oliwa i syropy glukozowe, które SA wyprodukowane z surowców modyfikowanych genetycznie, muszą zawierać informacje na ten temat. Inne towary, które są wytwarzane przy użyciu technologii modyfikacji genetycznej, na przykład sery, które są produkowane przy użyciu modyfikowanych enzymów – nie muszą być specjalnie oznakowane. Dotyczy to również takich produktów jak mięso, mleko czy jaja, które to składniki pochodzą od zwierząt karmionych paszą genetycznie modyfikowaną.

Opracowanie: W.M. na podstawie: Kalendarz Europejski, © Wspólnoty Europejskie, 2009

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok