Facebook Twitter Linked GPlus

 

Kto z nas nie lubi czekolady? Jest poprawiaczem nastroju w czasie krótkich zimowych dni i miłym pocieszeniem podczas kiepskiej pogody latem, dobra na każdą porę roku i dnia. Formy spożywania kakao są różne i raczej zawsze przyjemne. Jedni lubią parujący napój, inni potrafią zjeść cała tabliczkę czekolady, a jeszcze inni - bardziej dbający o linię - piją niesłodzoną kawę lub herbatę, zagryzając gorzką czekoladą. Miłośnikom kakao w każdej możliwej formie czasami towarzyszą jednak wątpliwości, czy przypadkiem sobie nie szkodzą. Okazuje się, że poza wieloma kaloriami związanymi m.in. z zawartością cukru, niewiele można jej zarzucić. Na pewno warto zawsze przeczytać skład na opakowaniu czekolady, zwracając uwagę na jakość tłuszczów użytych do jej wyrobu.
    

Okazuje się, że ziarna kakaowca różnią się swoim prozdrowotnym wpływem na organizm człowieka. To i inne zagadnienia badała szczegółowo doktor Małgorzata Bojczuk w pracy pod tytułem „Ekstrakty ziarna kakaowego różnych odmian i pochodzenia geograficznego – charakterystyka i zastosowanie”. Potwierdziła ona, że: „Związki bioaktywne, obecne w znacznych stężeniach w  ziarnach kakaowych odpowiadają za właściwości przeciwutleniające, przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne czy antyneurodegeneracyjne nie tylko samych ziaren, ale także produktów jego przerobu.” W doświadczeniu użyto wodnych wyciągów z surowych i prażonych ziaren kakaowych odmian ‘Forastero’ z Wybrzeża Kości Słoniowej, Togo, Peru oraz ‘Criollo’ z Republiki Dominikańskiej. Badania laboratoryjne przeprowadzono na szczurach, którym podawano różne ekstrakty. Autorka pracy skupiła się na oddziaływaniu ich na wątrobę, poziom insuliny, aktywność białkowej fosfatazy tyrozynowej PTP1B, o której coraz więcej się mówi, oraz gromadzenie lipidów, czyli kropelek tłuszczu w tkance wątrobowej (otłuszczenie). Uzyskane wyniki wykazały, że aktywność biologiczna zależy od stężenia oraz struktury związków bioaktywnych występujących w tych preparatach, czyli że jedno kakao drugiemu nierówne. Autorka potwierdziła naukowo, że prażone ziarna kakaowych „wpływają korzystnie na zmniejszenie tkanki tłuszczowej, inhibicję aktywności PTP1B, zmniejszenie stłuszczenia wątroby oraz ochronę przed stresem oksydacyjnym”, a także na profil lipidów w surowicy.
A zatem jedzmy na zdrowie, smacznego!

Szkoda, że niektórzy unikają czekolady, gdyż może powodować migreny lub nasilać zmiany skórne, np. trądzik.

Źródła: https://www.binoz.p.lodz.pl/arch/sites/default/files/pliki_publiczne/habilitacje_i_doktoraty/streszczenie_m._bojczuk.pdf
https://www.researchgate.net/profile/Malgorzata-Bojczuk,

 

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok