Facebook Twitter Linked GPlus

 

Facebook Twitter Linked GPlus

Nawet jeśli nasze potrawy będę najsmaczniejsze na świecie, to podane bez odpowiedniej staranności, uwierzcie, stracą swój wyjątkowy smak. Dlatego powinniśmy dbać o ostateczny efekt nawet najskromniejszego przyjęcia, spotkania towarzyskiego. Przedstawiam kilka prostych zasad, które podgaja mi budować nastrój, który jest niepowtarzalny i towarzyszy każdemu posiłkowi, który przygotowywuję dla znajomych czy najbliższych.

Obrus
Wyznacznikiem elegancji jest zawsze obrus w kolorze białym. Jednak na skromniejsze okazje czy rodzinne przyjęcia z powodzeniem nakrywam stół obrusem wzorzystym lub kolorowym, zwracając jednocześnie uwagę by pasował do zastawy i dodatków. Wielkość obrusu powinien być dopasowany do wielkości stołu. Powinien zwisać ze wszystkich stron mniej więcej 20cm.

Serwetki
Kolorystycznie powinny być dopasowane do obrusu i zastawy. Bardziej eleganckie są materiałowe, a papierowe świetnie sprawdzają się na mniej oficjalnych przyjęciach. Te materiałowe powinny mieć kształt kwadratu o wymiarach 60 x 60cm. Wyglądają wyjątkowo szykownie kiedy wkładam je w specjalne obrączki. Papierowe serwetki najprościej jest złożyć w trójkąt. Kładzie się je na talerzu do zakąsek lub pieczywa, albo też po lewej stronie talerza, zaraz za sztućcami. Kiedy siadam do stołu kładę rozłożoną serwetkę na kolanach, a w trakcie spotkania wycieram w nią usta i palce. Kiedy wstaje od stołu składam serwetkę w ten sposób, żeby okruchy nie spadły na podłogę i odkładam na stół z lewej strony nakrycia.

Zastawa
Najlepiej sprawdza się białą porcelanowa zastawa albo ozdobiona dyskretnym zdobienie. Do takiej prostej zastawy łatwo dobrać pozostałe elementy dekoracji stołu. Jeśli decyduję się na zastawę z kolorowego porcelitu muszę pamiętać, aby wszystkie naczynia utrzymane były w tym samym stylu i żeby do siebie pasowały kolorystycznie. Talerze rozstawiam w równych odstępach pamiętając o tym, żeby odległość między gośćmi wynosiła nie mniej niż 60cm. Jako pierwszy stawiam na stole talerz płaski do dania głównego, na nim stawiam talerz do zakąsek. Po lewej stronie nakrycia ustawiam talerzyk na pieczywo. Talerze do zupy stawiam po zabraniu talerzy na zakąski.

Sztućce
Powinny być wypolerowane i pochodzić z jednego kompletu. Sztućce kładę po obu stronach nakrycia w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Z prawej strony talerza kładę nóż do przekąsek, łyżkę do zupy i najbliżej talerza nóż do dania głównego. Nóż powinien być zwrócony ostrzem do talerza, a łyżka miseczką do stołu. Z lewej strony nakrycia kładę widelec do zakąsek i do dania głównego. Nad nakryciem kładę sztućce deserowe. Łyżkę kieruję w lewą stronę a widelczyk w przeciwnym kierunku. Raz użyte sztućce nie powinny dotknąć obrusa. Odkładam je kładąc na talerzu (nigdy nie opieram o stół czy brzeg talerza). To jak odkładam sztućce na talerzu ma swoją symbolikę – równoległe w oddaleniu mówią o chwilowej przerwie w trakcie jedzenia, a dodatkowo skrzyżowane świadczą o prośbie nie zabierania pustego talerza, natomiast ułożone razem równolegle tak że wskazują godzinę piątą oznaczają zakończenie posiłku.

Kieliszki
Stawiam je po prawej stronie nakrycia nad sztućcami, w kolejności nalewania trunków. Najbliżej prawej ręki stawiam ten, który będzie używany jako pierwszy. Ponadto biorę pod uwagę wysokość kieliszków – niższe stawiam z przodu. Puchar do wody ustawiam nad talerzem z lewej strony. Kieliszków do likieru, brandy i whisky nie stawiam od razu, ale dopiero wtedy, kiedy sprzątane ze stołu inne naczynia.

Dekoracje stołu
Często na środku stołu ustawiam kwiaty w wazonie. Nie mogą być jednak zbyt wysokie oraz nie zasłaniać potraw ani gości. Często ustawiam także świece dobierając je kolorystycznie do całości, biorąc pod uwagę kolorystykę serwetek, kolor obrusu a nawet deseń na zastawie. Zwracam także uwagę na to, aby świece stały prosto i nie były przechylone.

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok