Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowożółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje teżróżnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.

Hiszpanskie oliwki 1Mozaika kolorów
W Polsce najbardziej popularne są dwa typy hiszpańskich oliwek: czarne i zielone. Tymczasem oliwki występują w bajecznej gamie kolorów i smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa oliwki nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzi, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców.
 W Hiszpanii sezon zbiorów oliwek trwa niezwykle krótko, zaledwie 6-8 tygodni pomiędzy wrześniem, a listopadem. Apetyczne, zielone hiszpańskie oliwki stołowe uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć.
Delikatne owoce wymagają czułego traktowania. Dlatego, by ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt.
Wyśmienite, czarne hiszpańskie oliwki otrzymywane są z w pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed okresem dojrzewania owoców, pod koniec sezonu zbiorów. Stopień dojrzałości oliwek ma znaczący wpływ także na ich smak. Owoce z pierwszych zbiorów mają odrobinę więcej goryczy i ostrości. Te zbierane później są łagodniejsze, można nawet powiedzieć, że są lekko słodkawe.

Bogactwo oliwkowego świata
Odmian hiszpańskich oliwek jest wiele. Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej
kultury kulinarnej. Oliwkowe serce Hiszpanii bije w słonecznej Andaluzji, gdzie rośnie najwięcej tych
niezwykłych, wiekowych drzew.
Magia kolorów i smaków hiszpańskich oliwek dostępnych w Polsce daje nieograniczone możliwości
ich serwowania i obietnicę nowych doznań smakowych. Pyszne i odżywcze oliwki doskonale smakują
same, a w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje smaków. Hiszpańskie oliwki
są dostępne w wielu pysznych postaciach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois,
migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną lub serem. Do wypełniania oliwek stosowane jest ponad
60 rodzajów nadzienia! Można dostać je w puszkach, słoiczkach, czy woreczkach. A na dodatek, oliwki
są wyjątkowo łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili!
Różnorodność hiszpańskich oliwek oraz ich uniwersalność sprzyja kreatywności w kuchni
i celebrowaniu chwili posiłku. Hiszpańskie oliwki nie tylko wyśmienicie smakują, ale inspirują
do kulinarnych eksperymentów, gdyż pasują do wszystkiego i na każdą okazję! Doskonale sprawdzają
się jako przekąska, dodatek do sałatek, składnik dań gorących, drinków czy nawet deserów.
Hiszpańskie oliwki w prosty i szybki sposób przemienią nawet najprostszą przekąskę w spektakularne
danie z aromatyczną, śródziemnomorską nutą. Wyczarujmy odrobinę lata w jesienny dzień, wyruszając
w fascynującą podróż smaków i aromatów w towarzystwie hiszpańskiej oliwki. Czas na oliwkowy
zawrót głowy!

Dodaj szczyptę Hiszpanii do swoich ulubionych potraw. Połącz hiszpańskie oliwki z ulubionymi
składnikami i odkryj jak Twoje dania eksplodują smakiem! Poniżej prezentujemy przepisy
z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej.

Tapenada z czarnych hiszpańskich oliwek i anchois

Składniki:
250 g osuszonych czarnych oliwek, 6 filetów anchois, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki marynowanych kaparów,
mała garść liści pietruszki, 3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze.
Na koniec dodajemy drobno startš skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku. Podajemy do świeżego
chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce
do 2 tygodni.

Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
2 piersi z kaczki, 15-20 dużych hiszpańskich oliwek
bez pestek, 6 - 8 szalotek (można zastšpić 3 cebulami),
1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie), 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz. Na rozgrzanej patelni
z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą.
Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna
zostać różowa. Zdejmij z patelni. Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie
rozwarstw na piórka. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki.
Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

 

Polecane publikacje

baner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok