Facebook Twitter Linked GPlus

- młody dojrzały czosnek (ilość uzależniam od tego ile chce zrobić słoików)

Zalewa:

- 2 szklanki wody
- płaska łyżka soli

Przyprawy do słoików:

- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- nasiona kopru

Chrzan obieram, płuczę i kroję w plasterki.
Czosnek obieram z łupinek i układam w słoiczkach (najlepiej ćwierćlitrowych).

Do każdego słoiczka wkładam:
- pół liścia laurowego
- 3 talarki chrzanu
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek gorczycy
- pół łyżeczki nasion kopru.

Wlewam w słoiki gorącą zalewę (zagotowana woda + sól). Szczelnie zamykam i ustawiam do góry dnem na suchej ścierce. Odstawiam kiedy słoiki wystygną.

Polecane publikacje

baner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok